Software

1. De docent toont aan over algemene kennis van ICT te beschikken en de vaardigheden ten aanzien van bestandsbeheer te beheersen

Ik kan mijn leerlingen voorlichten over veilig gebruik van de computer. Het veranderen van hun wachtwoord, opslaan tussendoor van alle bestanden, in hun mailbox aanklikken van mapje spam; uitleg geven om bepaalde mails niet te openen, omdat ze virussen of misleidende informatie kunnen bevatten. Ik was hier meer mee bezig in het VSO dan in mijn huidige werk. 

De cloud diensten zoals; dropbox, google drive en onenote zijn mij bekend. Ik maak behalve van google drive geen gebruik hiervan. Een risico van het gebruik van cloud zijn; de gegevens op afstand, dus je hebt geen garantie voor 100% veiligheid. De bestanden zij alleen online beschikbaar. 

Voor alle problemen met ICT hebben wij een collega die zich daar mee bezig houdt. Ook leerlingen kunnen gebruik van deze collega maken. Het installeren van software wordt door deze collega gedaan. Thuis doe ik dat zelf, printer aansluiten, foto programma met andere woorden alles wat ik zelf heb geïnstalleerd. 

Leerlingen leg ik uit hoe ze een power- point of een prezi moeten maken. Vaak weten ze dat zelf wel, maar er zijn nog steeds een hoop leerlingen die dat niet kunnen. 

 

bestandbeheer word
Afbeelding – 98,7 KB 186 downloads

2. De docent toont aan dat hij de vaardigheden beheerst om met software effectieve samenwerking en communicatie tot stand te brengen

Samen met mijn studiegenoten van de KPZ zit ik in een groepsapp. Deze groepsapp bestaat al weer enige tijd. Wij maken afspraken met elkaar en delen informatie.  Op mijn huidige werk gebruik ik GoogleDrive voor de lessen, die we dan met elkaar delen. Af en toe gebruik ik Skype. Een jaar geleden heb ik op die manier een sollicitatie gesprek gehad. Via mijn mail heb ik contact met mijn collega's. Ik heb ook een mailapp op mijn telefoon staan, zodat ik direct kan reageren op hun mails. Als u op onderstaande button klikt ziet u een onlinesamenwerking met mijn studiegenoot tijdens mijn opleiding.  

e-mail collega
Afbeelding – 145,9 KB 189 downloads
printscreen google drive
Afbeelding – 399,9 KB 184 downloads

3. De docent toont aan dat zij kan omgaan met standaard kantoortoepassingen; tekstverwerkers, spreadsheetprogramma's en presentatiesoftware.

 Ik kan een automatisch gegenereerde inhoudsopgave, index en bibliografie laten zien. Deze gebruik ik regelmatig voor mijn werkstukken in mijn opleidingen. Ik kan een video insluiten in een power- point. Deze is uit een les over water. In Excel heb ik een beoordelingsformulier gemaakt voor de periode aardrijkskunde. Voorbeelden zie onderstaand.

bronvermelding
Afbeelding – 33,8 KB 183 downloads
inhoudsopgaven auto
Afbeelding – 170,9 KB 176 downloads
Beoordelingsformulier
Excel – 13,6 KB 170 downloads
Het waterspel
PowerPoint – 1,0 MB 171 downloads

4. De docent toont aan dat zij een presentatie kan ondersteunen door gebruik te maken van software en hardware.

Socrative en Jahoot zijn de spelletjes die ik wel eens gebruik als instap. Ik maak regelmatig een PowerPoint  voor mijn lessen, zie vorig punt. In Google drive heb ik presentaties staan die ik regelmatig gebruik in mijn les. Zie foto. 

5. De docent toont aan dat zij kan werken met de elektronische leeromgeving, portfoliosoftware, ( leerling gerelateerde) administratieve systemen van de school. 

Op onze school wordt gewerkt met magister. Daarin kan ik de namen zien van alle klassen met leerlingen die ik les geef. Tevens vul ik de absentie, cijfers, opmerkingen en agenda met huiswerk in. Op de schoolsite heb je niet alleen Magister, maar ook Google mail. Ik heb ook een app op mijn smartphone, zodat ik direct kan reageren op mijn mail. Hieronder de print screen van Magister en de school site. Het maken van deze portfolio toont ook aan dat ik kan werken met deze elektronische omgeving. 

schoolsite
Afbeelding – 916,0 KB 196 downloads
mail school
Afbeelding – 186,1 KB 199 downloads
Magister
Afbeelding – 195,9 KB 178 downloads

6. De docent toont aan dat hij ecucatieve software, serious games en mobiele app kan inzetten. 

Het inzetten van apps is erg leuk in de les. Het gebruik van smartphone en de computer is nog niet goed in de praktijk neergezet op onze school. De bovenbouw werkt af en toe op de computers in de mediatheek. De app van socrative en Jahoot worden wel ingezet. De programma's van waterwise of Edugis zou ik wel heel graag in willen zetten, maar daar heb ik op mijn school nog niet de mogelijkheid voor. Ik gebruik deze programma's wel voor het ontwerpen van mijn lessen. In de middenbouw werken wij zonder boeken en moeten de docenten de lessen zelf ontwerpen. Hieronder de linken van Topomania, waterwise en Edugis. Ik gebruik deze site's wel eens in de les op mijn beamer. We kijken dan samen met de klas.

7. De docent toont aan dat hij foto's, video's en audio digitaal kan maken, bewerken/converteren, publiceren en delen. 

Het werken met de scanner is veel tijdens mijn opleidingen gebeurt. Hieronder een printscreen van mijn scans. In deze portfolio laat ik zien dat ik foto's kan maken en deze ook kan bewerken. Ik kan een video opnemen op mijn telefoon en bewerken naar mijn computer. 

Scans
Afbeelding – 272,2 KB 192 downloads
filmpjes
Afbeelding – 249,6 KB 184 downloads

In dit portfolio en in mijn werkstukken toon ik aan dat ik digitale foto's kan maken en bewerken. 

8. De docent toont aan dat zij kan werken met digitale toetssystemen.

Op mijn huidige werk wordt niet gewerkt met digitale toetssystemen. In mijn vorige werk heb ik een digitale toets afgenomen met mijn leerlingen over hun leerstijlen. Ik heb daar geen foto's of bestanden meer van. Hieronder een link naar zo'n test. Ik heb meerdere socratives gemaakt. 

socrative
Afbeelding – 101,8 KB 165 downloads